Leiebil Spania

Å feriere i Spania er meget populært for nordmenn, noe som nok først og fremst skyldes landets behagelige klima langs den sørøstlige kysten – ofte bare omtalt som Spanias solkyst. Men Spania er et stort land med mange ulike byer, der man gjerne vil ønske å oppleve så mye som mulig i løpet av en enkelt ferie. Følgelig er leiebil den beste måten å oppleve Spania på, da man enkelt kan ta seg fra by til by i det solrike landet. Her følger våre beste tips når du skal leie bil i Spania.

Generelt om å kjøre bil i Spania

Kjøring i Spania kan på mange måter sammenlignes med kjøring i Norge. Veinettet mellom de store byene er godt utviklet, og Spania har over 160 000 kilometer med vei. På landeveiene kan standarden være noe dårligere, med fjell som byr på svinger, tuneller og det som ellers hører til en landevei. Man må regne med å betale bompenger for å kjøre på motorveiene, og utover dette er det stort sett uproblematisk med leiebil i Spania. Vær dog forberedt på trafikkork i de store byene!

Krav til leie av bil og restriksjoner

Insurance-dice-copyFor å leie bil i Spania må du være minst 21 år gammel, men det holder med vanlig norsk førerkort. Utover dette så står de ulike leiebilselskapene fritt til å selv justere aldersgrensene, som blant annet kan variere avhengig av bilen man skal leie. Det anbefales at man sjekker forsikringsvilkårene i avtalen, og at man har egen egnet forsikring når man skal ha leiebil i utlandet. De fleste bilene du leier i Spania kan man ta over grensen til andre EU-land, slik at du kan besøke både Portugal og Frankrike med leiebilen din uten videre restriksjoner.

Bensinstasjoner i nærheten av motorveiene har døgnåpent, mens de fleste andre stasjoner stenger klokken 20 om kvelden. Kortbetaling er dog som regel alltid tilgjengelig. Sjekk også med bilutleieren hvilke vilkår som gjelder for drivstoffylling, og om bilen du kjører har en bensin- eller dieselmotor.

Generelle trafikkregler i Spania

Trafikkreglene i Spania følger det vanlige EU-systemet, som også er praktisert i Norge. Følgelig er det ingen unike regler å tenke på her, og skiltingen er stort sett forståelig selv om det ofte er på spansk. Fartsgrensene i Spania er 50 km/h i tettbygde strøk, 90 km/h på landevei og 120 km/h på motorvei. Når det kommer til parkering så er dette regulert i de fleste storbyer, gjennom et europeisk system som kalles «blå sone». Her skal du se etter skilter påført teksten «Zona Azul», som betyr at du kan parkere her i inntil 2 timer.

Men for å gjøre det, så er du nødt til å ha et parkeringsoblat som du kan hente på hoteller, politistasjoner og hos enkelte tilbydere av leiebil. Utover dette så er parkering også tilgjengelig i parkeringshus i de fleste storbyene i landet. Husk at fremkommeligheten i store byer som Barcelona og Madrid ofte er begrenset og knotete i den verste turistsesongen av året.

Kilder:

Billig og best leiebil

Leiebil Spania

Bilutleie i Spania